Otvorena srpsko-bugarska fabrika lekova

Nova fabrika lekova i drugih farmaceutskih proizvoda kompanije "Ivančić i sinovi" otvorena je danas u Starim Banovcima, a, kako je najavilo njeno rukovodstvo, u narednom periodu biće zaposleno više od sto novih radnika. Nova fabrika izgrađena je u saradnji sa bugarskom kompanijom "Sofarm", a ta investicija vredna je četiri miliona evra, te predstavlja prvu fazu ukupne investicije od osam miliona evra. Druga faza planirana je za naredni period čime će biti zaokružen ceo proizvodni postupak od granulacije do pakovanja. Planirano je da se do kraja godine zaposli 50 radnika, a da se na kraju celokupne investicije popuni ukupno 110 novih radnih mesta. Planiran je izvoz kompanije "Ivančić i sinovi" za ovu godinu milion evra i očekuje se povećanje u narednoj godini čemu bi trebalo da doprinese i nova investicija. Ta investicija će biti podstrek ostatku domaće farmaceutske industrije da se pokrene.

Otvorena srpsko-bugarska fabrika lekovaNova fabrika lekova i drugih farmaceutskih proizvoda kompanije "Ivančić i sinovi" otvorena je danas u Starim Banovcima, a, kako je najavilo njeno rukovodstvo, u narednom periodu biće zaposleno više od sto novih radnika.

Generalni direktor kompanije "Ivančić i sinovi" Bratislav Ivančić rekao da je nova fabrika izgrađena u saradnji sa bugarskom kompanijom "Sofarm", a da je ta investicija vredna četiri miliona evra, te da predstavlja prvu fazu ukupne investicije od osam miliona evra.

Druga faza, kako je naveo, planirana je za naredni period čime će biti zaokružen ceo proizvodni postupak od granulacije do pakovanja.

Ivančić je istakao da je planirano da se do kraja godine zaposli 50 radnika, a da se na kraju celokupne investicije popuni ukupno 110 novih radnih mesta.

On je rekao da je planiran izvoz kompanije "Ivančić i sinovi" za ovu godinu milion evra i da očekuje povećanje u narednoj godini čemu bi trebalo da doprinese i nova investicija.

Ivančić je istakao da se nada da će ta investicija biti podstrek ostatku domaće farmaceutske industrije da se pokrene.

Otvaranju je prisustvovao i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je rekao da je veoma važno da u momentu ekonomske krize postoje i primeri novih ulaganja.

Đelić je naveo da je otvaranje zajedničke fabrike srpskog i bugarskog partnera i primer dobrih odnosa dve zemlje.

On je dodao da će saradnja omogućiti tim kompanijama da obezbede plasman proizvoda na tržište zapadnog Balkana gde iskustva ima srpska firma, ali i istočne Evrope gde iskustva ima bugarska kompanija.

Đelić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je rebalansom budžeta za 2011. godinu, koji je u skupštinskoj proceduri, predviđeno da Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) bude u stanju da obezbedi likvidnost i poštuje rokove isplate onima koji se nalaze u zdravstvenom sistemu.

On je objasnio da je Vlada Srbije svesna problema likvidnosti u zdravstvenom sistemu, kao i da će jedan od bitnih prioriteta u rebalansu budžeta za ovu i budžeta za narednu godinu biti da RFZO obezbedi likvidnost.

Đelić je dodao da Srbija želi da omogući normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema i da gradi sopstvenu farmaceutsku industriju, a da je za to potrebno da sistem funkcioniše i da ne bude zastoja.

Ministar zdravlja Bugarske Stefan Konstantinov, koji je prisustvovao otvaranju fabrike, rekao je da je zajednička investicija dve firme početak još bolje saradnje Bugarske i Srbije.

Predsednik opštine Stara Pazova Goran Jović rekao je da dobro što se u vreme ekonomske krize otvaraju nove fabrike i dodao da se na teritorije te opštine nije povećavala nezaposlenost od kada je počela ekonomska kriza.

On je podsetio da je ta opština davala logističku podršku za izgradnju fabrike i da će to činiti i ubuduće prilikom novih investicija.

Nova fabrika, površine 2.400 metara kvadratnih, trebalo bi da ostvari četiri puta veću proizvodnju lekova od dosadašnje produkcije kompanije "Ivančić i Sinovi".

Njeno rukovodstvo očekuje da fabrika godišnje proizvodi više od osam miliona pakovanja domaćih i licenciranih lekova, tableta, kapsula i drugih medicinskih proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik